Saturday, November 12, 2011 2 comments

Saiz Bra Korang betul tak?

hai girls!!! 
this is important....
korang pakai bra yang betul x? seriously take note pasal nie sebab 7 dari 10 wanita seluruh dunia pakai bra size yang salah...!!!
bra size yang salah akan bagi efek yang teruk pada korang punye breast(ika guna word breast sebab it doesnt sound pervert sangat..)

nak tau size bra and cup bra takdela susah sangat.. tetapi ramai yang amik ringan pasal bende nie.. tue yang ramai silap... kalau ika... my first bra... my mom bought for me... so girls.. im pretty sure you all too right?
the problem here is our mother doesnt know our size and we all were too innocent to know about this...

okay.. kalau korang google bra cup and size chart kat google.. do remember yang most of the chart are based on english lady/ american lady.. So chart tue tak accurate la untuk asian like us..
But i have a few tips la...
and barang yang korang perlu guna ialah 2 bende jew...
1. Bra korang yang korang paling selesa pakai
2. tape pengukur

langkah2nye...
1. put on your most comfortable bra
* apa yang dikatakan comfortable nie ialah jangan terlalu ketat or terlalu longgar.. just fit your breast nicely..
2. amik tape pengukur tue and ukur betul2 dekat bawah breast(nombor 1 figure bawah)


2. korang buat langkah satu jugak tapi kali nie pada nombor 2 dalam rajah.
*ukuran amik dalam inci tau
3. tgk different dua ukuran. berapa inci? tue untuk determine cup size. 
  Untuk cup size:  
1inci lebih besar  -------------------- A
 2inci lebih besar  -------------------- B
 3inci lebih besar  -------------------- C
 4inci  lebih besar  -------------------- D
 5inci  lebih besar  -------------------- E
 6inci  lebih besar  -------------------- F
4. untuk band size plak.. korang tambah 5 dari nilai yang korang dapat kat nombor 1 dalam rajah.
korang kena amik berat pasal bende nie... sebab kalau korang salah cup size or band size bentuk bra korang akan jadi hodoh dan korang pun tak selesa.. bentuk breast yang cantik pulak patutnya jadi exactly macam gambar figure tue... ika serious! This is our body.... please girls.. take good care of it...

okay... untuk beli bra plak ade 5 things u need to know.. tapi yang nie ika akan post lainkali.. 
tapi dalam masa yang terdekat...
promise! (sambil buat gaya berikrar)


p/s: rasanya belum terlambat lagi nak ucap selamat hari raya aidil adha kat you alls!!
i have a great holidays.. how about you guys?

peace to world!! doodles...



Wednesday, October 26, 2011 2 comments

once upon a time......

Friday, September 23, 2011 2 comments

hormat la kitorang orang tua nie...!

fuh! fuh! fuh!
berhabok da blog nie lame gilew tak update...
hehehe....
tak pe la... takde sape sudi nak melawat pon...
~ayat sedih: sambil mengalir air mata~

ari nie sebenarnye ika nak cakap pasal something yang ika tak puas hati..
so.. mungkin ade orang yang akan tak setuju dengan apa yang ika cakap..
ika mintak maaf...
sepuluh jari ika susun bersempena bulan syawal nie...

kisahnya begini...
hehehe...

takde kisah sebenarnya.. muahaha... just ika nak meluahkan rasa tak puas hati..
boleh kan?

ika tak puas hati pada siapa?
ngee... pada orang yang da lanjut usianya...
ORANG TUA
yes! 
orang tua...
tp bukan sebarangan orang tua...
tapi orang tua yang mahu dihormati tetapi tidak mahu menghormati...
sekarang nie selalu kite dengar ade ramai kaum-kaum yang da berumur nie merungut yang anak-anak zaman sekarang tidak tahu menghormati mereka...
tetapi...
pernah tak kaum-kaum ini mengetahui bahawa hormat itu bukan datang berkadar langsung dengan umur mereka? tetapi berkadar langsung dengan keperibadian dan tingkah laku mereka..
jika awak mahu dihormati wahai pakcik-pakcik dan makcik-makcik, earn for it not ask for it... ~sambil jari telunjuk tunjuk pada kepala ika sendiri~
sebagai contoh: semua orang tua mahu dilayan baik, dihormati, nak kami menjaga tutur kata kami bila bersama tuan dan puan semua, tetapi tuan dan puan menggunakan kata-kata seperti:
A. bodoh punye budak, kecik-kecik tak mau mampos! da besar jadi penyangak!
B. Setan punye budak... tak pernah buat aku senang!
C. b*** s*** f*** ect... 

semua kata-kata nie selalu kita dengar orang-orang dari kaum veteran nie berkata-kata...
tetapi bile kite punye kes...
kite dikatakan kurang ajar...
kadang-kadang kata-kata kita tidaklah secela kata-kata yang mereka keluarkan...
tetapi mara mereka umpama api yang tak mungkin malap...
kenapa ye kaum veteran berperangai begitu?

hei! ko yang tga tak puas hati ape yang ika tulis...
ika tak kate semua orang kay.. ika just cakap tentang certain-certain orang...
jadi.. jangan la emo...

sambung balik...
ade juga kaum veteran yang merasakan mereka sudah hebat dan tahu segalanya...
cup..! 
ika amik petikan dari kata-kata sorang kawan ika di fb.. kata beliau:
"unless your name is google, dont act like you know everything!"
betul...! 
act like knowing everything tue da kira satu kes...
tambah pulak dengan kes tak mahu menerima nasihat dari kaum belia cam kita nie...
pergh! nie la satu-satunya sifat kaum veteran yang ika tak suka...bila kita tegur walau dengan cara sesopan mana pun kita masih dianggap kurang ajar...
bila kitorang buat salah tuan dan puan mara dan hukum kitorang... kate tuan puan itu adalah untuk pembelajaran kitorang pada masa akan datang...
tapi kalau tuan dan puan buat salah tuan dan puan mahu kitorang anggap seperti tidak nampak...
kitorang bukan mahu denda dan mara... kitorang hanya menegur untuk kebaikan tuan dan puan...
itupun tuan dan puan tidak mahu menerima malah melabelkan kami ini "budak zaman sekarang yang lupa daratan dan tidak menghormati orang tua"
aish!
~geram sangat-sangat!~


p/s: maaf andai ada yang terasa... ika tidak berniat buat sesiapa terasa.. sekadar meluahkan apa yang terpendam di hati...  



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Drop link kamoo...

Name:
Email Address:

This HTML form was created by Freedback.

 
;