Friday, September 23, 2011

hormat la kitorang orang tua nie...!

fuh! fuh! fuh!
berhabok da blog nie lame gilew tak update...
hehehe....
tak pe la... takde sape sudi nak melawat pon...
~ayat sedih: sambil mengalir air mata~

ari nie sebenarnye ika nak cakap pasal something yang ika tak puas hati..
so.. mungkin ade orang yang akan tak setuju dengan apa yang ika cakap..
ika mintak maaf...
sepuluh jari ika susun bersempena bulan syawal nie...

kisahnya begini...
hehehe...

takde kisah sebenarnya.. muahaha... just ika nak meluahkan rasa tak puas hati..
boleh kan?

ika tak puas hati pada siapa?
ngee... pada orang yang da lanjut usianya...
ORANG TUA
yes! 
orang tua...
tp bukan sebarangan orang tua...
tapi orang tua yang mahu dihormati tetapi tidak mahu menghormati...
sekarang nie selalu kite dengar ade ramai kaum-kaum yang da berumur nie merungut yang anak-anak zaman sekarang tidak tahu menghormati mereka...
tetapi...
pernah tak kaum-kaum ini mengetahui bahawa hormat itu bukan datang berkadar langsung dengan umur mereka? tetapi berkadar langsung dengan keperibadian dan tingkah laku mereka..
jika awak mahu dihormati wahai pakcik-pakcik dan makcik-makcik, earn for it not ask for it... ~sambil jari telunjuk tunjuk pada kepala ika sendiri~
sebagai contoh: semua orang tua mahu dilayan baik, dihormati, nak kami menjaga tutur kata kami bila bersama tuan dan puan semua, tetapi tuan dan puan menggunakan kata-kata seperti:
A. bodoh punye budak, kecik-kecik tak mau mampos! da besar jadi penyangak!
B. Setan punye budak... tak pernah buat aku senang!
C. b*** s*** f*** ect... 

semua kata-kata nie selalu kita dengar orang-orang dari kaum veteran nie berkata-kata...
tetapi bile kite punye kes...
kite dikatakan kurang ajar...
kadang-kadang kata-kata kita tidaklah secela kata-kata yang mereka keluarkan...
tetapi mara mereka umpama api yang tak mungkin malap...
kenapa ye kaum veteran berperangai begitu?

hei! ko yang tga tak puas hati ape yang ika tulis...
ika tak kate semua orang kay.. ika just cakap tentang certain-certain orang...
jadi.. jangan la emo...

sambung balik...
ade juga kaum veteran yang merasakan mereka sudah hebat dan tahu segalanya...
cup..! 
ika amik petikan dari kata-kata sorang kawan ika di fb.. kata beliau:
"unless your name is google, dont act like you know everything!"
betul...! 
act like knowing everything tue da kira satu kes...
tambah pulak dengan kes tak mahu menerima nasihat dari kaum belia cam kita nie...
pergh! nie la satu-satunya sifat kaum veteran yang ika tak suka...bila kita tegur walau dengan cara sesopan mana pun kita masih dianggap kurang ajar...
bila kitorang buat salah tuan dan puan mara dan hukum kitorang... kate tuan puan itu adalah untuk pembelajaran kitorang pada masa akan datang...
tapi kalau tuan dan puan buat salah tuan dan puan mahu kitorang anggap seperti tidak nampak...
kitorang bukan mahu denda dan mara... kitorang hanya menegur untuk kebaikan tuan dan puan...
itupun tuan dan puan tidak mahu menerima malah melabelkan kami ini "budak zaman sekarang yang lupa daratan dan tidak menghormati orang tua"
aish!
~geram sangat-sangat!~


p/s: maaf andai ada yang terasa... ika tidak berniat buat sesiapa terasa.. sekadar meluahkan apa yang terpendam di hati...  



2 comments:

Hakim said...

sayalah yang berkata sebentar tadi.. :D

Deep Down IN MyHeaRT said...

iye... itu kate2 ko... hahaha...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails

Drop link kamoo...

Name:
Email Address:

This HTML form was created by Freedback.

 
;